Szmog, a csendes gyilkos

Ha a környezettudatosságra gondolunk, sokunknak a textilszatyrok, zero waste feliratok és a drogériák polcain pihenő, bambuszból készült fogkefék képe jelenik meg lelki szemeink előtt, pedig környezetünk, Földünk megóvására temérdek lehetőség áll még rendelkezésünkre. Apró, de tudatos változtatásokkal nem csak a Bolygónkkal teszünk jót, hanem a saját egészségünkkel is.

A nagyvárosokban élő emberek sokkal inkább ki vannak téve a szmog káros hatásainak, mint egy vidéki falu lakói. Ha már nem költözik mindenki zsákfaluba és pattan kempingbiciklire, érdemes megfontolni néhány tanácsot annak érdekében, hogy élhetőbb legyen a környezetünk.

1. Hideg van, fűteni kell

Egyre csípősebbek a reggelek, lassan a napi maximumok sem lesznek kétszámjegyűek, jól esik feltekerni a fűtést a tél közeledtével. Egyáltalán nem mindegy, hogy mivel fűtünk, használjunk fabrikettet vagy száraz fát. Csábító lehet ilyen módon megszabadulni a háztartásban keletkezett hulladékoktól, de rengeteg rákkeltő anyag kerülhet a levegőbe, ha autógumit, ruhákat, felújításból megmaradt faanyagokat tüzelünk el. A megmaradt ablakkerettől meg lehet szabadulni egyéb módszerekkel is! A legjobb, ha megújuló energiával tudjuk fűteni otthonunkat, bár ez nem mindenki számára elérhető és megvalósítható megoldás, de ne feledjük, mindig van más alternatíva, csak meg kell találni!

2. Legyél egy fokkal környezettudatosabb!

Általános érvényű, hogy télen a fűtési szezon miatt sokkal nagyobb szmogban éljük az életünket a nyári időszakhoz képest. Annak érdekében, hogy egészségünket megőrizzük, és ne szürke füstködbe burkolózott városban kelljen szívni a levegőt, próbáljunk meg olyan változtatásokat beiktatni az életünkbe, amik pozitívan hatnak a levegőszennyezettség csökkentésére. Heti egy nap járjunk tömegközlekedéssel vagy gyalog a munkába. Avarégetés helyett próbáljuk ki a komposztálást, és mondjunk végre búcsút a dohányzásnak!

3. Óvd az egészséged!

A forgalmas helyek közelében mindig rosszabb a levegő minősége, ezért is fontos, hogy vagy kora reggel, vagy késő este szellőztessünk otthonunkban, ezekben az időszakokban jellemzően tisztább a levegő, mint napközben. Amennyiben gyalog közlekedünk, válasszuk a kis utcákat, hogy elkerüljük az autós forgalmat. Fokozottan kell védeni a kisgyermekeket, hiszen az ők még inkább ki vannak téve a szmog veszélyeinek. A kipufogókból kiáramló káros anyagok hamarabb bejutnak a szervezetükbe, próbáljuk meg óvni őket azzal, hogy kevésbé forgalmas utak mentén közlekedünk velük.

A szmog szinte észrevétlenül roncsolja az egészségünket. Légzőszervi, szív- és érrendszeri megbetegedéseket okozhat, de a fejfájás, nehézlégzés, súlyosbodó asztma is a tünetek közé sorolható. A légszennyezettség mindenkit érint, sajnos kikerülni nem tudjuk, viszont tudunk ellene tenni. Próbáljunk meg egyelőre csak egyetlen szokásunkon változtatni annak érdekében, hogy tisztább levegőt szívhassunk, hiszen ahogy David Brower is mondta: „A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.” Vigyázzunk hát rá

Batka Dóra

A cikk forrása a GoGreen Magazin 2022. decemberi – 2023. januári száma (12. oldal).