Szemléletformálás

Használt mobilokkal az ökoszisztéma védelméért

Biztos vagyok abban, hogy olvasóink között jelentős többségben vannak azok, akiknek szekrényei mélyén ott sorakoznak korábban használt mobiltelefonjai. Cikkünkben utánajárunk, hogy miért fontos foglalkozni a témával, mit tehetünk, hogy megszabaduljunk a használt kütyüktől és ez hogyan kapcsolódik a környezetvédelemhez és a fair tradinghez.

Tudod hányféle anyagot rejtenek a mobilok? És természetesen a tabletek, laptopok, egyéb elektronikai eszközök? Elárulom, elég sokat.

Több mint 40 féle elem található meg elektronikai eszközeinkben, melyek túlnyomó része réz. A legkritikusabbnak tartott összetevő azonban a kondenzátorok bevonataként szolgáló tantál, melyből egy mobil átlagosan 0,04 grammot tartalmaz. A tantál fémet a koltán ércből nyerik, melynek több mint 50%-a tisztázatlan eredetű. 2022-ben az összesen 2.000 tonna tantálból 1.250 tonna Afrikából származott. Az innen származó koltán a „konfliktusos ásványok” (háborús vagy véres ásványok) közé tartozik.
Kongó keleti részén több mint két évtizede érdekcsoportok, hadurak harcolnak az ásványlelőhelyekért. A bányák nagy része illegálisan működik modernkori rabszolgamunkával. A bányászatot egyszerű eszközökkel vagy kézzel végzik az emberek, jobb esetben éhbérért dolgoznak, gyakran kényszer hatására, katonai felügyelet mellett. A gyerekmunka szinte mindennapos.

A bányákat felügyelő félkatonai szervezetek (gerillacsoportok) környezetkárosító tevékenysége is jelentős. A bányák kialakításának első lépése a nagyléptékű erdőirtás. Az erdők területének csökkenése, továbbá a megmaradó zöldterületek szállítási útvonalakkal történő behálózása drasztikus hatással van az élővilág természetes egyensúlyára. Az ott élő állatok, főként gorillák életkörülményei jelentősen megváltoztak, olyannyira, hogy a kihalás szélére kerültek. A hegyi gorillákat „kritikusan veszélyeztetett fajként” tartotta nyilván a Természetvédelmi Világszövetség. Az utóbbi időben növekedett ugyan a globális populáció, de még mindig súlyosan veszélyeztetettek. Az élővilág károsítása mellett ökoszisztémák pusztulnak el, csökken a szénkészlet, valamint változik a levegő minősége.

A kongói bányákból a koltánt Ruandába csempészik, ahonnan főleg Kínába exportálnak. Az export mennyisége meghaladja a ruandai készletek nagyságát, a hosszú beszállítói lánc pedig szinte ellehetetleníti az érc eredetének igazolását.

A globális éves előállított tantál mennyiség felét az elektronikai ipar használja fel. Évente több mint 1 milliárd új mobiltelefon kerül értékesítésre, a másodkézből származó eladások száma ezt feltehetőleg meg is duplázza.

Mennyire vagyunk tudatosak a telefonjainkat illetően?

Az elektronikai eszközök 60-80%-a újrahasznosítható. Az ilyen úton kinyert fémek új elektronikai eszközök gyártásához használhatók fel, az újrahasznosítás energiaigénye pedig jóval alacsonyabb a nyersanyag kitermelésénél. Az EU is támogatja az újrahasznosítás előtérbe kerülését, célja a veszélyes anyagok arányának csökkentése, melynek keretfeltételeivel arra ösztönzik a gyártókat, hogy egyszerűbben szerelhető, környezetbarátabb termékeket állítsanak elő.

2019-ben 53,6 millió tonna elektronikai hulladék keletkezett világszinten. Egy tavalyi felmérés szerint Magyarországon az emberek közel kétharmadánál lapul otthon használaton kívüli mobiltelefon, a legtöbb esetben több darab is. Szerencsére nem kell otthon őrizgetnünk használt kütyüinket, és nem kell a háztartási hulladékok között sem végezniük.

Elektronikus eszközeink javíttathatók, jótékony célokra felajánlhatók (amennyiben azok még működőképesek) és újrahasznosíthatók is.

Hogyan tehetünk azért, hogy újrahasznosítsák a telefonjainkat?

Több lehetőségünk is van arra, hogy elektronikai eszközünk újrahasznosításra kerüljön:

 • Több mobiltelefon szaküzlet hirdet egyedi akciókat, amely során vagy felvásárolják régi készülékeinket, vagy közbenjárnak az újrahasznosítás ügyében.
 • A legtöbb távközlési szolgáltató időszakosan vagy folyamatosan átveszi használt készülékeinket.
 • Az elektromos hulladék feldolgozó vállalatok jellemzően mindenféle típusú és korú eszközt újrahasznosítanak, mivel náluk az ehhez szükséges infrastruktúra is rendelkezésre áll.
 • Egyedi kampányok keretén belül is szerveznek régi mobilgyűjtést.

 

Minden bizonnyal erkölcsileg és etikailag nehezen befogadható az a tény, hogy az elektronikai eszközeink által nyújtott, mára már nélkülözhetetlen és egyéb kényelmi funkciók emberek százezreinek kizsákmányolásából, gyerekmunkából és környezetkárosító tevékenységek sorából is származhatnak. Mindezek ellen mi is tehetünk az elektronikai eszközök túlfogyasztásának visszaszorításával, az élettartamuk kihasználásával és meghosszabbításával, továbbá a használt készülékek tudatos kezelésével. Ha így teszünk, azzal erősítjük a körforgásos gazdaság jelenlétét a világban, hiszen az újrahasznosítás lehetőséget ad a nyersanyagok iránti kereslet, ezáltal a koltánbányászat iránti igény csökkenésére.

Érdekességek
 • A tantált számos további területen alkalmazzák:
  • nagy teljesítményű ellenállásokban,
  • az orvosi eszközökben, például röntgencsövek katódjaiban vagy akár implantátumként,
  • neonizzók elektródáiban,
  • turbinalapátok, rakétafúvókák, szuperszonikus repülőgépek orrsapkáinak alkotóelemeként.
 • A tantál egy görög mitológiai alakról, Tantaloszról kapta a nevét azért, mert a fém oxidja nem reagált a savakkal (nem tudta „oltani a szomját”). Tantaloszt a görög Istenek éhezésre és szomjazásra ítélték („tantaluszi kín”).
 • A koltánbányászat brutalitásáról készült egy dokumentumfilm Blood Coltan címmel.

Varga Nóra

Források:

https://www.janegoodall.hu/programjaink/passzold-visszateso-mobil-ujrahasznositas

https://pubs.usgs.gov/periodicals/mcs2023/mcs2023-tantalum.pdf

https://www.yettel.hu/sajto/kozlemeny/orszagos-kutatasmeglepoen-sok-regi-mobilt-orizgetnek-otthon-a-magyarok

Daphné Joseph-Gabriel: Your Phone, Coltan and the

Business Case for Innovative Sustainable Alternatives;

Transatlantic Perspectives on Diplomacy and Diversity

 

A cikk forrása a GoGreen Magazin 2023. júliusi-augusztusi száma (13-14-15. oldal).